Kireän kieli- ja tai huulijänteen hoito

19.12.2023
Kireä kielijänne
Kireä kielijänne

Kireä kieli- tai huulijänne voi aiheuttaa vauvalle haasteita hyvän imuotteen saamiseen ja myöhemmin ongelmia kiintän ruuan syömisessä, sekä puhumaan oppimisessa. Se voi myös aiheuttaa kehossa kireyksiä. Mikäli teillä on haasteita imetyksessä, kipua, irroittelua, tyytymättömyyttä rinnalla tai muuten epäilet kireitä jänteitä, niin ota yhteyttä, niin selvitellään tarvitsetteko operaatiota, vai riittääkö imetysohjaus ja kehohoidot. 

Hyvällä imetysohjauksella ja kehohoidoilla voidaan saada imuotetta paremmaksi ja koko kehoa rennommaksi.  Vastaanotolla haastattelen perheen ja tutkin vauvan, seuraan imetystä ja ohjaan yksilöllisesti tarpeen mukaan. Hieron vauvan kauttaaltaan ja tutkin suun alueen mahdollisten kireyksien osalta, sekä annan kotiin tarkat ohjeet jatkohoidon suhteen. Usein jo imetysohjaus ja kehohoidot helpottavat ongelmissa. 

Vauvalla voi myös olla niin kireä kieli-ja/tai huulijänne, että ne vaativat leikkauksen. Mikäli tulette ensin vastaanotolleni, niin ohjaan teidät tarvittaessa eteenpäin osaavalle erikoislääkärille. Leikkauksen jälkeen tarvitaan jälkihoitoa, johon saatte toimenpiteen tehneeltä lääkäriltä lähetteen. Lähete haavanhoitoon sairaanhoitajan vastaanotolle käy Pieni Keitaalle.

Jälkohoidon tavoitteena on auttaa ja ohjata perhettänne tekemään haavahoidot niin, ettei haava pääse kuroutumaan kiinni, ohjata imetyksessä ja hoitaa vauvan kehoa kireyksien helpottamiseksi. Vauvalla kestää monta viikkoa oppia uudelleen käyttämään kieltään hyvin ja alusta asti on tärkeää saada haava paranemaan hyvin, imetys sujumaan ja kireydet helpottamaan. 

Linkit-sivulta löytyy ohjevideo vauvan purentalihasten hierontaan. Sitä voi tehdä aivan jokaiselle vauvalle, riippumatta muista haasteista. Kaikki hyötyvät hieronnasta!